SERENGETI NATIONAL PARK

Serengeti Nationaal Park en de Ngorongoro Crater zijn de bekendste en beroemdste wildreservaten van Tanzania.  De naam Serengeti stamt af van de Maasai-taal en betekent letterlijk ‘Eindeloze vlaktes’. De Serengeti  heeft zijn enorme bekendheid te danken aan de migratie (‘grote trek’), waarbij ongeveer anderhalf miljoen gnoes, zebra’s en antilopen de Serengeti rondtrekken op zoek naar verse  grasgronden.

MIGRATIE – Grote trek

Ook al is de lange tocht van meer dan een 1,5 miljoen gnoes, zebra’s en impala’s voor veel dieren nog zo fataal, ze moeten wel, want de landen waar ze grazen drogen uit en dan blijft er niet voldoende eten over voor de grazende kuddes. Ze trekken als het ware de regen achterna op zoek naar verse voedzame graslanden. Voortdurend staan de gnoes en andere hoefdieren aan gevaar bloot van hongerige leeuwen, cheeta’s, luipaarden, wilde honden en hyena’s, die de grote kudde geen moment uit het oog verliezen.

Migratie cyclus

De ‘grote trek’ start meestal in april, nadat de ongeveer 500.000 pas geboren kalveren sterk genoeg zijn. De tocht gaat eerst naar het westen en ergens in juni steekt de enorme kudde de Grumeti rivier over. In juli-augustus steekt de kudde de Mara rivier over, waarna ze een paar maanden (september-oktober) in Kenia verblijven, waar ze zich tegoed doen aan verse graslanden.

Vooral de oversteek van de Mara rivier is een spektakel, waarbij de gnoes en zebra’s zich van steile hoogtes in de rivier storten, waar honderden krokodillen op de loer liggen. Duizenden gnoes halen de overkant niet en vallen ten prooi aan de hongerige krokodillen.

In november raast de kudde weer in vol galop richting het zuiden, terug naar het Ngorongoro gebied, waar het is gaan regenen. Hier paren de dieren en in februari worden de kalveren geboren, waarna de ‘Grote Trek’ van ongeveer 3.000 kilometer in april weer van start gaat.

Wildlife

De Serengeti is één van de beste plekken ter wereld om ‘grote katten’ en de Big Five te zien, want er leven meer dan 2.000 leeuwen, maar ook luipaarden, cheeta’s, olifanten, buffels en neushoorns worden hier veel waargenomen. Samen met de hoefdieren trek maakt dit de Serengeti tot het beroemdste wildpark van Afrika.

De Seronera en zuid Serengeti

De Seronera ligt in het hart van de Serengeti, van hieruit kun je met game drives alle kanten op. Hier vind je immens weidse open savannes waar veel wilde dieren leven. Het zuiden van de Serengeti kenmerkt zich door de ‘kopjes’ (rotspartijen), waar vaak leeuwen te spotten zijn, maar ook luipaarden, cheeta’s, reptielen en vogels die zich in de rotsen nestelen. De kopjes zijn de inspiratiebron geweest voor het maken van de Disney film ‘The Lion King’!

Het noorden van de Serengeti

Het noorden van de Serengeti, waarvan een gedeelte in Kenia ligt, heeft meer groene heuvels en is een stuk rustiger; hier kun je een lange game drive maken zonder een ander voertuig tegen te komen. Ook hier komen veel olifanten en diverse katachtigen voor, waaronder ook de bijzondere cerval kat.

Oppervlakte park: ca. 15.000 km²

Locatie: afstand vanaf Karatu naar ingang Serengeti: ca. 3 uur

 

Activiteiten Serengeti National Park

Game drives

Dankzij de enorme uitgestrektheid van De Serengeti kun je hier diverse spectaculaire game drives maken, waarbij je gegarandeerd veel leeuwen en andere katachtigen zult zien. Ook kun je deelnemen aan de Migratie van de gnoes, waarbij we de rondtrekkende kudde volgen.

Ballon safari’s

Een ballon safari is één van de meest bijzondere activiteiten in de Serengeti! Bij zonsopgang gaat de ballon de lucht in om de uitgestrekte savannes en actieve wilde roofdieren vanuit de lucht te kunnen bewonderen. Vooral om de meer dan 1,5 miljoen rondtrekkende kudde hoefdieren vanuit de lucht te zien is een ongeëvenaarde ervaring! De tocht duurt ca. 2 uur en na een geslaagde landing wacht er een heerlijk champagne ontbijt., nacht safari, wandel safari

Nacht game drives

Na het diner vertrekken we met een open voertuig en gaan we op zoek naar dieren die zich overdag niet of nauwelijks laten zien zoals uilen, kleine katachtigen, slangen, maar ook nijlpaarden, die in het donker het land op gaan om te grazen. Een nachtelijke game drive is een echte aanrader en wordt georganiseerd door diverse accommodaties in de Serengeti.

Wandel safari’s

Diverse accommodaties in en buiten de Serengeti bieden wandel safari’s aan, waarbij we onder begeleiding van en gewapende ranger een gedeelte van de Serengeti gaan verkennen en oog in oog kunnen komen te staan met zebra’s, antilopen, wrattenzwijnen, impala’s, olifanten, gnoes en giraffen.

tanzania-serengeti-nijlpaard

Email mij deze pagina link.