Reisvoorbereiding

 

Informatie voor Tanzania – Zanzibar – Zambia

Op safari rondreis? Een tropische strandvakantie? Op expeditie in de bergen?

Safari Adventures zorgt ervoor dat uw verblijf in Tanzania een onvergetelijke ervaring wordt.

Bereidt u goed voor, dan kunt u straks zorgeloos genieten.

Op deze pagina hebben wij de belangrijkste zaken vermeld die u moet weten voordat u op een safari rondreis naar oost Afrika gaat of voor een tropische strandvakantie op het exotische kruideneiland Zanzibar.

Paspoort & Visum

U moet een geldig paspoort hebben voor uw reis naar Tanzania / Zanzibar / Zambia. Bij terugkomst dient uw paspoort nog 6 maanden geldig zijn. U bent zelf verantwoordelijk voor het regelen en in bezit zijn van een geldig paspoort.

Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Neem dan contact op met de Ambassade van Tanzania in Nederland of in België voor visuminformatie.

Paspoortcontrole

Bij aankomst in Tanzania / Zanzibar / Zambia gaat u door de paspoortcontrole en de douane. Hier wordt uw paspoort gecontroleerd en gestempeld! Hebt u nog geen visum? Dan kunt u die kopen bij de douane in Tanzania en Zambia. Dit doet u vóórdat u door de paspoortcontrole gaat. U dient hiervoor een 50 US-dollar biljet van na 2006 contant bij u te hebben (wissel deze bij uw bank, of op Schiphol bij het GWK op de begane grond) én een geldig paspoort. Pasfoto’s zijn niet nodig.

Ook als u vanaf het vaste land van Tanzania naar Zanzibar reist, moet u door de douane.

Visum kopen in Nederland (of België)

Alle bezoekers van Tanzania/Zanzibar/Zambia moeten een visum hebben. Een paar weken voor vertrek kunt u bij de ambassade een visum aanvragen. De aanvraag duurt maximaal 5 werkdagen. Het visum is maximaal 90 dagen geldig vanaf de dag van afgifte. Zodra u in Tanzania of Zambia aankomt, gaat de aangevraagde verblijfsduur in. Uw paspoort moet op de dag van de visumaanvraag nog 6 maanden geldig zijn én 2 lege pagina’s hebben voor de visumstempels.

Een visum kost ca. € 50,00 voor een éénmalige entree van het land.

Adressen voor aanvragen visum:

Tanzania:

In Nederland

Ambassade van de Verenigde Republiek Tanzania

Alexanderveld 87 2585 DB Den Haag

telefoon 070 21 56 450

fax 070 215 99 09

e-mail contact@tanzaniaembassy.nl

In België

Ambassade van de Verenigde Republiek Tanzania

72, Avenue Franklin Roosevelt 1050 Brussel

telefoon 0032 26 40 65 00

e-mail tanzania@skynet.be

Zambia:

Zambia heeft geen ambassade in Nederland. Wel is er één in Brussel. Adres: Avenue Molière 469. Postcode: 1050 te Brussel. Telefoon: 0032-2-3435649. Fax: 00-322/3474333.

Op de website: http://www.visuminfo.nl/ vindt u alle informatie voor het van te voren aanvragen van een visum voor Tanzania en Zambia.

Voor de volgende landen kunt u in het land zelf bij aankomst op de luchthavens een visum kopen: Tanzania, Burundi, Kongo (Zaïre), Kenia, Malawi, Mozambique, Rwanda, Uganda, Zambia en Zimbabwe.

Adres voor thuisblijvers en nood telefoon

Zorg ervoor dat uw reis bij de thuisblijvers bekend is. U ontvangt 2 weken voor vertrek de laatste reisinformatie. Hierop vindt u de namen van de accommodaties in Tanzania / Zanzibar / Zambia en de contactgegevens van het safaribedrijf en de contactpersoon op locatie.

Het is ook verstandig het noodtelefoonnummer van Safari Adventures aan thuisblijvers door te geven. Dan kunnen zij via Safari Adventures contact met u opnemen, als dat nodig is.

Aankomst- en vertrektijden vluchten

Inchecken:

U dient ongeveer 3 uur voor de vertrektijd op de internationale luchthaven aanwezig zijn. Houd hiervoor de vermelde check-in tijd als indicatie aan. Voor enkele luchtvaartmaatschappijen moet je met extra check-in tijd rekening houden, omdat er mogelijk extra veiligheidscontroles zijn.

Internet check-in:

Omzeil de drukte en de wachtrijen op de luchthaven. Met internet check-in kun je (thuis) online inchecken voor je vlucht, zelf je stoel selecteren en meteen je instapkaart printen.

Internet check-in kan alleen voor:

 • passagiers met een e-ticket
 • passagiers met een bevestigde reservering
 • groepen van maximaal 9 passagiers
 • passagiers die reizen met ruimbagage die aan de gewichtslimiet voldoet
 • passagiers die vertrekken van een luchthaven waar internet check-in mogelijk is (op Schiphol).

U kunt vanaf 30 uur tot 1 uur voor vertrek van je vlucht via het internet inchecken. Kijk hiervoor op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.

Via www.schiphol.nl kunt u de vertrek- en aankomsttijden van uw vluchten bekijken.

Aankomst op vliegvelden Tanzania / Zanzibar / Zambia

Bij aankomst op de vliegvelden van Tanzania, Zanzibar en Zambia wordt u in de aankomsthal opgewacht door een chauffeur van de uitvoerende organisatie. U kunt hem herkennen aan een naambordje met uw naam (of de naam van uw reisgezelschap).

Bagage in vliegtuig

Internationale vluchten:

Neem vooral niet teveel bagage mee! Op het e-ticket van je internationale vlucht staat hoeveel kilogram en stuks bagage u (gratis) mag meenemen op je vlucht. Op de website van de luchtvaartmaatschappij vindt u ook de toegestane afmetingen van de bagage. Je kunt beter een rugzak of zachte tas meenemen dan een (harde) koffer. Grote en harde koffers passen moeilijk in de safari jeep en in de kleine vliegtuigjes naar bijvoorbeeld Zanzibar.

Binnenlandse vluchten:

Voor binnenlandse vluchten mag u maximaal 15 kilo meenemen, inclusief handbagage. Houdt u aan deze regels, ze zijn er voor uwe veiligheid. Komt u toch aan met zware bagage, dan loopt u het risico dat uw bagage niet mee mag. Of dat u een extra stoel moet betalen voor de bagage.

Reist u samen met anderen? Verdeel de bagage dan over meerdere koffers of reistassen. Als er dan een koffer verloren gaat of zoekraakt, heeft u in ieder geval nog een deel van uw bagage.

Sluit uw bagage af met een hang- of cijferslotje. U kunt uw bagage ook laten sealen (verzegelen) op de luchthaven.

Handbagage

U mag maar één stuk handbagage en één accessoire (bijvoorbeeld een laptop) mee aan boord nemen in het vliegtuig. Scherpe voorwerpen, zoals een zakmes, nagelschaartje of een vijl, mogen niet in je handbagage. Kijk voor meer informatie op de website van de luchtvaartmaatschappij.

Zorg ervoor dat u wat (onder)kleding en toiletartikelen in uw handbagage (in het vliegtuig) hebt, voor het geval je koffer zoek raakt of niet op tijd aankomt.

Verzekeringen

Zorgverzekering:

U dient uw zorgverzekeringspasje bij u te hebben in geval van ziekte en/of ongevallen.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering (verplicht):

Gaat u één keer per jaar met vakantie? Dan is de kortlopende reisverzekering een perfecte keus. Deze stelt u zelf samen waardoor u alleen betaalt voor datgene waarvoor u zich wilt verzekeren. Gaat u vaker per jaar op vakantie, dan raden wij u aan om een doorlopende reisverzekering met werelddekking af te sluiten. Dat kan bijvoorbeeld bij de ANWB of bij uw zorgverzekering.

Belangrijk! Neemt u tijdens uw safari reis het pasje, polisnummer en noodnummer van de verzekeringsmaatschappij mee!

Annuleringsverzekering

Op sommige dingen kunt u zich niet voorbereiden, bijvoorbeeld ziekte, werkloosheid of overlijden. Onverwachte gebeurtenissen waardoor u ineens niet meer op vakantie kunt. Daar kunt u zich wél voor verzekeren met de annuleringsannuleringsverzekering.

Voordelen van een annuleringsverzekering:

 • Alle kosten vergoed bij annulering wegens ziekte, zwangerschap of een ongeval
 • Vergoeding vóór vertrek of tijdens uw vakantie
 • Vergoeding van ongebruikte reisdagen
 • Ook vergoeding bij ernstige vertraging

Met een gerust hart uw vakantie boeken:

Omdat annuleren al vervelend genoeg is krijgt u de kosten hiervan, maar ook andere financiële schade, snel vergoed. Ook als u uw reis door onvoorziene omstandigheden moet onderbreken. U heeft de mogelijkheid deze verzekering uit te breiden met aanvullende dekkingen als annulering bij ziekte van een huisdier of een dierbaar persoon.

Communicatie

Telefoon:

De landcode voor Tanzania/Zanzibar is +255. De landcode voor Zambia is + 260. Met uw mobiele telefoon heeft u bijna overal in Tanzania bereik, op erg afgelegen gebieden na. In Zambia is dat soms iets minder goed. Om mobiel te bellen, kunt u in Tanzania en Zambia een lokale simkaart kopen. Dat is goedkoper dan bellen met een Nederlandse simkaart. Simkaarten en prepaid beltegoed zijn overal te koop. Zet vooral data roaming uit, anders kunnen de kosten flink oplopen.

Internet:

Bijna alle hotels en lodges hebben internet. In de grotere steden zijn internetcafés.

Post:

Internationale post doet er ongeveer een week over.

Dier- en natuurvriendelijk op reis

Respect voor natuur en milieu:

 • doe niet mee aan activiteiten die dierenleed veroorzaken of stropers in de kaart spelen
 • bestel in een restaurant geen vlees waarvan u vermoedt dat het van een bedreigde diersoort is
 • als u gaat duiken of snorkelen, laat koraal en schelpen dan met rust. Ga er niet op staan, raak het niet aan, laat het liggen waar het ligt
 • koop geen voorwerpen die gemaakt zijn van beschermde dieren en producten (zeeschildpadden, grote katachtigen, neushoorns, olifanten, koraal)

Niets aan te geven bij de douane?

‘Take nothing but pictures, leave nothing but footprints’

Het is verboden om schelpen, schilden, huiden, koraal en ivoor mee te nemen uit Tanzania / Zanzibar / Zambia. Meer informatie over wat u wel en niet mee mag nemen, vindt u op www.douane.nl.

Eten & drinken

Tijdens uw safari reis is er vaak een uitgebreide keuze aan internationale gerechten. De lodges en tented camps waarmee Safari Adventures samenwerkt, hebben een goede en hygiënische keuken. Internationale frisdrankmerken zijn overal verkrijgbaar. Lokale biermerken zijn onder andere Safari, Kilimanjaro, Tusker en Serengeti.

Hygiëne:

De meeste toeristen die Tanzania/Zanzibar/Zambia bezoeken, komen uit landen waar weinig problemen zijn met hygiëne. Hierdoor is ons immuunsysteem niet goed voorbereid op het niveau van hygiëne in Tanzania/Zanzibar/Zambia.

Belangrijk:

 • was je handen voordat je gaat eten
 • als je voedsel kunt bakken, koken of pellen, kun je het eten
 • eet geen salades als je niet weet hoe deze zijn klaargemaakt (bijvoorbeeld met water uit de kraan); de koks van de lodges en tented camps van Safari Adventures gebruiken gezuiverd water
 • eet alleen gaar vlees of gare vis
 • eet alleen verse ingrediënten, klaargemaakt onder schone omstandigheden. Twijfel je? Eet het dan gewoon niet
 • volg je een bepaald dieet? Geef dit dan minimaal 3 weken voor vertrek aan ons door.

Diëten:

Hebt u speciale dieeteisen of –wensen? Of geldt dit voor uw kind(eren)? Geef dit minimaal 3 weken voor vertrek aan ons door, zodat wij daar rekening mee kunnen (laten) houden. Ook als er allergieën of andere gezondheidsrisico’s zijn, horen we dat graag 3 weken voor vertrek.

Drinkwater:

Drink geen water uit de kraan. Probeer geen ijs te nemen, geen vruchtensappen gemengd met water en geen eten dat klaargemaakt is met kraanwater. U kunt water in flessen bijna overal kopen. Als u een fles water koopt, controleer dan of de fles afgesloten is.

Tijdens de safari dagen zorgt de uitvoerende organisatie, dat u altijd 1 liter bronwater per dag krijgt. Meer water in flessen zijn bijna overal te koop voor ca. 1 euro per literfles.

Elektriciteit

De elektriciteitsspanning is 220 tot 240V, frequentie 50 Hz (geschikt voor Europese apparatuur). Zo nu en dan zijn er stroomstoringen. Kijk dus niet raar op als de elektriciteit (even) uitvalt. Koppel dan uw apparaten af en sluit ze weer aan als de stroomtoevoer hersteld is, i.v.m. pulsen op het stroomnet. De stopcontacten zijn Brits (3-pin recht of 2-pin rond) en kunnen verschillend zijn. Neem daarom een wereldstekker mee, die past overal.

Sommige lodges hebben een beperkt aantal uren elektriciteit, omdat zij een generator gebruiken.

In de safari jeep zijn vaak ook mogelijkheden om batterijen op te laden.

Fooien

In Oost Afrika is het geven van fooi aan medewerkers van dienstverlenende organisaties gebruikelijk. Het geven van fooi is natuurlijk niet verplicht, maar men rekent er wel op.

U kunt de fooi het beste geven aan de manager van de accommodatie of in de fooienpot bij de receptie stoppen. Het geld wordt dan eerlijk onder het personeel verdeeld.

Bij lodges worden uw koffers naar de kamer gedragen. De dragers ontvangen een fooi via de fooienpot.

Bent u tevreden over je safari gids? Dan is een bedrag van 15-25 US-dollar per gids per dag per groep gebruikelijk. U kunt dit aan het eind van de safari aan hem geven.

Als u meedoet aan activiteiten, zoals kanoën, fietsen, nachtsafari of wandelen, dan is een fooi tussen 3-5 US-dollar per persoon gebruikelijk.

Richtlijnen fooien voor beklimming van de Kilimanjaro – Tanzania

Hoe en wanneer geef je fooi?

Het onderwerp fooi zal vaak tijdens de laatste avond aan bod komen. Dit is ook een goed moment om dit met uw medereizigers te bespreken, eventueel in overleg met de hoofdgids. U kunt de fooi het beste bij het hek aan het eind van de klim geven. Het is daarom verstandig voldoende contant geld bij u te hebben (US-dollars of Tanzaniaanse shillingen).

Alle fooien moeten genoteerd worden op het formulier dat mee de berg op gaat, zodat dit bekend is voor alle crewleden. De fooien gaan in een pot en worden verdeeld onder de crewleden.

Hoeveel fooi is gebruikelijk?

Deze bedragen zijn richtlijnen, gebaseerd op wat gebruikelijk is in Tanzania. Het is natuurlijk niet verplicht om precies dit bedrag te betalen. U bent vrij het bedrag omhoog of omlaag aan te passen. Het blijft tenslotte een fooi!

 • 5-7 daagse beklimmingen 100-150 US-dollar per persoon
 • 8-9 daagse beklimmingen 150-200 US-dollar per persoon
 • Meru beklimming 3 US-dollar per drager per dag

Fotograferen en filmen

Algemene tips:

Probeer niets nieuws. Neem een camera mee die je al kent, zodat u op belangrijke momenten meteen een foto kunt maken.

Maak niet teveel lawaai! Camera’s kunnen veel geluid maken. Probeer het geluid uit te zetten en geen gebruik te maken van een flits, omdat dit de dieren weg zal jagen.

Wees snel! Een snellere sluitertijd is zeker aan te raden bij het fotograferen van wilde dieren.

Kom dichtbij. Tijdens een safari is een telelens belangrijk. 300 mm en langer is aan te raden voor dieren. Het toestel moet je stil kunnen houden, bijvoorbeeld met een rijstzak. Een lens van 70 tot 200 of 300 mm is ideaal. Het is handig om al je apparatuur in een tas bij elkaar te houden. Bewaar je foto- en filmapparatuur in een goed afsluitbare tas, goed beschermd tegen zon en stof.

Voldoende geheugen en batterijen:

Zorg ervoor dat u voldoende geheugenkaarten en batterijen mee neemt. Batterijen, geheugenkaarten en dergelijke zijn in Tanzania duurder dan in Nederland en niet overal verkrijgbaar.

In de lodges en tented camps kunt u apparatuur opladen.

Toestemming vragen:

Niet iedereen stelt het op prijs dat je foto’s maakt of filmt. Wil je mensen fotograferen? Vraag dan altijd eerst om toestemming. En respecteer het als men bezwaar maakt. Op routes waar veel toeristen komen, vragen de Maasai geld voor foto’s. Maak nooit stiekem foto’s, dit kan tot problemen leiden. Het is absoluut verboden om opnames te maken van politieagenten en militairen.

Geld

Tanzania / Zanzibar:

De nationale munteenheid in Tanzania en Zanzibar is de Tanzaniaanse shilling (Tsh). 2000 Tsh is ongeveer 1 €

Zambia:

De kwacha is de munteenheid van Zambia. Eén kwacha is honderd ngwee. In de Zambiaanse taal Bemba betekent kwacha morgenstond, wat de Zambiaanse nationalistische slogan een nieuwe morgenstond van vrijheid symboliseert.

Er is papiergeld in 2, 5, 10, 20, 50 en 100 kwacha, en zijn er munten van 5, 10, 50 ngwee en van 1 kwacha.

1 € is 7,6 kwacha (ZMK) (juli 2015).

Op alle vliegvelden en in de grotere steden van Tanzania en Zambia vindt u banken of wisselkantoren. In hotels, restaurants en winkels kunt je met US-dollars, Tanzaniaanse shillingen (Tanzania en Zanzibar) en met ZMK (kwache in Zambia) betalen.

Het makkelijkst is om in Nederland US-dollars op te nemen (op Schiphol of bij je bank/GWK aanvragen). Overal in Tanzania kan met US-dollars worden betaald. Voor kleinere uitgaven in dorpjes is het handig om wat Tanzaniaanse shillingen op zak te hebben. Handig is dus om bij aankomst een aantal US-dollars te wisselen voor lokale Tanzaniaanse shillingen. Ook kun je bij wisselkantoren euro’s voor lokale Tanzaniaanse shillingen wisselen. Travellercheques kunnen bij een bank of wisselkantoor worden ingewisseld.

De grotere lodges, hotels en winkels accepteren credit cards (Mastercard, Visa, American Express of Eurocard). Daarvoor wordt meestal ongeveer 5 procent commissie gerekend.

Contant geld opnemen?

Tanzania/Zanzibar:

Geldautomaten zijn er onder meer in Arusha, Karatu, Dar-es-Salaam en op Zanzibar (Stone Town). Het komt echter voor dat de geldautomaten niet werken. Zorg er dus voor dat je voldoende contant geld mee op reis neemt. Credit cards werken vaak beter dan bankpassen.

Zambia:

Geldautomaten zijn er onder meer in Lusaka en Livingstone.

Gezondheid

In de grotere steden in Tanzania kun je moderne geneeskundige hulp krijgen. Er zijn ook apotheken en drogisterijen. Toch raden wij aan je eigen medicijnen (kleine EHBO-doos) mee te nemen op reis.

Voor meer informatie:

www.ggd.nl (gemeentelijke gezondheidsdiensten)

www.gezondopreis.nl (informatie over gezond reizen)

www.lcr.nl (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering)

Medicijnen paspoort

Gebruikt u veel medicijnen, neemt u dan uw medicijnenpaspoort mee, zodat u bij de douane geen problemen krijgt.

Klamboe:

Overal waar nodig zijn klamboes aanwezig. Je hoeft dus niet je eigen klamboe mee te nemen.

Kleding:

Neem vooral niet te veel (kleding) mee! Na reservering ontvangt u een paklijst, met adviezen voor de kleding die u mee kunt nemen.

U hoeft er niet piekfijn uit te zien op en tijdens je reis. Neem vooral comfortabele en praktische kleding mee.

Gaat u op safari?

Kies dan voor kleding in ‘safari-kleuren’, zoals groen, beige, bruin en grijs. Wit of felle kleuren kunnen de dieren afschrikken. Dit is vooral belangrijk als je op wandelsafari gaat. Neem dan ook stevige (wandel)schoenen mee!

’s Avonds en ’s morgens kan het fris zijn (vooral in de hoger gelegen gebieden) en overdag is het warm. Neem daarom kleding mee die je in laagjes kunt dragen.

Kleding wassen:

In de meeste lodges kun je tegen vergoeding je kleren laten wassen. Op sommige lodges (Zambia – Mukambi Safari Lodge) is dat zelfs inbegrepen.

Klimaat

Tanzania / Zanzibar:

Het klimaat in Tanzania is over het algemeen tropisch. De kust is vaak warm en vochtig, maar aan de stranden zorgt de zeewind voor verkoeling. De gemiddelde temperatuur overdag is 30°C.

Tanzania heeft 2 regenperiodes: de lange regens van eind maart tot begin juni en de korte regens van november tot half december. Tijdens de lange regens kunnen er korte zware buien vallen, de korte regens zijn minder zwaar. De warmste periode van het jaar is van december tot maart, voordat de lange regens beginnen. De koelste maanden zijn juni, juli en augustus met een gemiddelde temperatuur van 20 – 25 °C. In hooggelegen gebieden, zoals Kilimanjaro en de hooglanden van Ngorongoro, kan het koud worden.

Beste reistijd:

De beste reisperiode is van juni tot en met oktober: het is dan droog en het minst warm. In de zuidelijke en noordelijke hooglanden, waar de Kilimanjaro ligt, kan het kwik zakken tot 12°C. Tanzania kent over het algemeen twee regentijden: de kleine regentijd in november en december, en de grote regentijd in maart tot april. Maar ook in die periodes kunt u Tanzania prima bezoeken, want in de meeste gebieden blijven de temperaturen aangenaam en iedere periode heeft zijn voordelen (in de regentijd is alles mooi groen, perfect voor het maken van foto’s).

Zambia:

Zambia heeft een tropisch savanneklimaat en een steppeklimaat in het zuiden. Doordat het land hoog ligt, zijn de gemiddelde temperaturen lager dan die van veel andere landen in tropisch Afrika. De gemiddelde jaartemperatuur ligt niet ver boven de 20 graden en alleen de lager gelegen dalen van de Midden-Zambezi en de Luapula zijn het gehele jaar heet en vochtig met gemiddeld 25°C. In de rest van Zambia bedraagt de gemiddelde jaartemperatuur ca. 22°C.In Zambia kunnen drie seizoenen worden onderscheiden:

– een koel droog seizoen (april-augustus). Hierbij kan het ‘s nachts afkoelen tot 4-5°C, met name in juli, de ‘koudste’ maand. De dagtemperaturen op de plateaus variëren van 23-26°C, en in de valleien van 24-28°C

– een heet droog seizoen (augustus-november) voorafgaand aan de regentijd. Gedurende deze periode variëren de dagtemperaturen op de plateaus van 26-30°C en in de valleien van 38-42°C

– een warm nat seizoen (november-april). Hierin liggen de temperaturen op de plateaus rond 27°C en in de valleien rond 32°C. De luchtvochtigheid ligt in deze periode tussen 70-80%.

Beste reistijd:

Zambia is het gehele jaar te bezoeken. De beste periode om Zambia te bezoeken is echter de periode van april tot augustus.

Malaria & voorzorgs maatregelen

Het hele jaar door kun je in Tanzania en Zambia een malaria besmetting oplopen. Het is daarom verstandig je te beschermen tegen malaria.

Malaria wordt veroorzaakt door malariaparasieten die na een steek van een mug in het lichaam komen. Alleen de vrouwtjes mug steekt, zij heeft bloed nodig voor het maken van eitjes. Bescherming tegen muggenbeten is altijd belangrijk.

Je moet erop bedacht zijn dat je altijd malaria kunt krijgen, ook als je trouw je malariatabletten slikt. Malaria (Tropica) kan zich voordoen als heftige aanvallen van koude rillingen, zweten, diarree en koorts, maar ook als een grieperig gevoel waarbij je last krijgt van gewrichten en hoofdpijn zonder duidelijke koorts. Beschouw een koorts of grieperigheid die langer dan twee dagen aanhoudt als malaria, tot het tegendeel bewezen is. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf altijd meteen contact op met een arts.

Met deze voorzorgsmaatregelen verkleint u de kans op malaria:

 • draag lichtgekleurde kleding, muggen worden niet graag gezien
 • draag lange broeken en shirts met lange mouwen gebruik muggencrème met 35-50% deet of citronella
 • gebruik zo min mogelijk parfum of aftershaves
 • controleer of het muskietennet geen gaten heeft en goed geïmpregneerd is met muggenspray
 • spuit muggenspray over je kleding en in je kamer bedek je lichaam als je ‘s nachts naar het toilet gaat
 • wees gedisciplineerd in het innemen van anti malaria tabletten (= malaria profylaxe).

Goede malariatabletten zijn Lariam en Malarone. Veel mensen hebben last van de bijwerkingen van Lariam. Daarom raden wij Malarone aan. Neem voor meer informatie contact op met de GGD bij u in de buurt.

Noodgevallen

In noodgevallen kunt u bellen met:

 • contactpersonen vermeld in uw reisbescheiden
 • kantoor Safari Adventures: +31 (0)6 288 16 347
 • noodnummer Safari Adventures: +31 (0)6 288 16 347

Nederlandse Ambassade in Tanzania

Garden Avenue, Umoja House, 4e verdieping

Dar-es-Salaam

telefoon +255 22 211 00 00

noodnummer buiten de openingstijden: +255 71 332 52 90

e-mail dar@minbuza.nl

website www.tanzania.nlambassade.org

Consulaat van Nederland in Tanzania

AICC Building – 1e verdieping

Ngorongoro Wing, room 554/555

Arusha

telefoon +255 27 25 006 05 fax +255 27 250 06 06

e-mail nlconsaru@habari.co.tz

Belgische Ambassade in Tanzania

Barack Obama Road, 5

Dar-es-Salaam

Ambassadeur Koenraad Adam

telefoon +255 22 211 26 88/+255 22 211 25 03/+255 22 211 40 25/+255 22 211 76 21

noodnummer buiten de openingstijden: +255 75 478 21 56

e-mail DarEsSalaam@diplobel.fed.be

website www.diplomatie.belgium.be/tanzania

Taal

Tanzania:

De officiële talen van Tanzania zijn Swahili en Engels. Er zijn ook veel andere lokale talen, deze variëren per stam van de Tanzaniaanse bevolking. Buiten de steden en dorpen spreekt men minder vaak Engels. Arabisch wordt langs de kust veel gesproken, vooral op Zanzibar.

Zambia:

De officiële taal in Zambia is Engels. Naast Engels worden er meer dan 70 lokale talen gesproken.

Tijdverschil

In Tanzania is het 2 uur later dan in Nederland. In Tanzania wordt in de zomermaanden de klok niet vooruitgezet. Zodra onze zomertijd ingaat, is het in Tanzania 1 uur later. Je ticket vermeldt de plaatselijke tijd! In het Swahili zijn de tijden anders. Vraag dus voor de zekerheid of het om de Engelse tijd of Swahili tijd gaat.

In Swahili begint men te tellen vanaf het moment dat de zon opkomt (6 uur ’s morgens) en ondergaat (6 uur ’s avonds). 7 uur ’s ochtends of 7 uur ’s avonds is dus 1 uur overdag of 1 uur ’s nachts.

In Zambia is het tijdens onze wintertijd één uur later dan in Nederland en België. Gedurende onze zomer is er geen tijdsverschil met Nederland en België.

Vaccinaties

Neem voor voorlichting, preventie en vaccinatie op maat tijdig, bijvoorbeeld 6 tot 8 weken voor vertrek, contact op met GGD, Travel Clinic, Tropencentrum, vaccinatiecentrum of gespecialiseerde huisarts bij u in de buurt.

Voor Tanzania geeft het LCR (het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) het volgende vaccinatie advies:

 • DTP vaccinatie
 • Gele koorts vaccinatie (verplicht wanneer je uit een gele koorts gebied komt)
 • Hepatitis A vaccinatie
 • Cholera verklaring (een stempel die aantoont dat je uit een cholera-vrij gebied komt)
 • Malariaprofylaxe (= anti malariatabletten innemen)

Veilige landen

Zowel Tanzania als Zambia zijn over het algemeen veilige, maar wel arme landen. Laat dus geen waardevolle spullen op zichtbare plekken liggen.

Veiligheid van uw spullen:

Wij raden u aan altijd paspoort en geld (en eventuele waardevolle spullen) bij u te houden. Ook in Tanzania en Zambia wordt gestolen uit auto’s en accommodaties. Neem daarom geen dure sieraden of andere waardevolle spullen mee op reis.

Uw eigen veiligheid:

Loop ‘s avonds niet alleen over straat in een stad, dorp of op het strand. Ga niet wandelen buiten de kampen en lodges, omdat er wilde dieren leven. Kom nooit dichtbij dieren! De regels in de nationale parken zijn zeer streng. Onze gidsen weten dat zij deze regels moeten opvolgen. Stimuleer uw gids daarom niet om van de weg af te gaan om dichter bij de dieren te komen.

Safari’s zijn alleen bij daglicht toegestaan, behalve speciale nachtsafari’s die van te voren gereserveerd moeten worden.

Maak niet teveel geluid, bekijk de dieren in stilte en stoor de dieren niet onnodig.

U mag in de nationale parken de auto niet uit, tenzij de gids dit toestaat. Moet je naar het toilet? Geef dit door aan je gids, zodat hij een veilige privé plek voor je kan vinden.

Brand voorkomen:

Rookt u? Wees dan voorzichtig en laat geen (brandende) sigarettenpeuken achter op de grond.

Veiligheid voor bergsporters:

De Kilimanjaro is weliswaar hoog, maar het is een berg die iedereen − met een goede conditie − kan beklimmen. Het is geen technische beklimming, maar een wandeling. Veiligheid tijdens de beklimming is echter van groot belang. Dit geldt ook voor de beklimming van de berg Meru.

De gidsen van Safari Adventures hebben de speciale ‘Wilderness First Responder’ certificaten. Dit is een zeer uitgebreide EHBO training, speciaal voor afgelegen locaties. Deze training is aanbevolen door de Amerikaanse kustwacht. Jaarlijks wordt veel geld geïnvesteerd in het trainen van de gidsen en dragers. Naast de zeer ervaren en goed getrainde gidsen zijn er de volgende veiligheidsmaatregelen: pulsoximeter, hoogteziekte checklist, EHBO doos, evacuatie brancard, zuurstof en volledige briefing met de gids voor de beklimming.

Vliegt u naar Nairobi in Kenia? En reist u daarna over land door naar Tanzania? Dan hebt u een transitvisum voor Kenia nodig. Een transitvisum kost 20 US-dollar per persoon. U kunt dit visum bij aankomst op het vliegveld in Kenia kopen.

Vliegt u naar Nairobi en vervolgens direct door naar een volgende bestemming? Dus zónder door de douane te gaan? Dan hebt u géén transitvisum nodig.

Verrekijker

Gaat u op safari? En wilt u de dieren goed kunnen zien? Neem dan een verrekijker mee! Een verrekijker met een vergroting van 7 tot 10 keer aan te raden. Vermijd permafocus verrekijkers. Deze geven vermoeide ogen en geen scherp beeld.

Vermijd ook verrekijkers die elektrisch scherpstellen of zoomen.

Hele kleine verrekijkers zijn moeilijk vast te houden. Wil iedereen op hetzelfde moment goed kunnen kijken? Dan adviseren wij een verrekijker per persoon (van je reisgezelschap).

Zakgeld

Het is moeilijk aan te geven welk bedrag je mee moet nemen aan contanten. Dit hangt heel erg af van je persoonlijke uitgaven, zoals aan souvenirs en drankjes. Je reis is meestal op basis volpension (zie de reisomschrijvingen). Indien u niet voor een All inclusive formule heeft gekozen, dan dient u apart voor de drankjes te betalen.

Houd ook rekening met een geldbedrag voor fooien.

ReisvoorbereidingParkeren bij het vliegveld

TIP: Gaat u op safari naar Tanzania, of naar Zanzibar voor een exotische Strandvakantie, parkeer uw auto dan voordelig bij het vliegveld in Nederland, België of Duitsland via Vliegen en Parkeren.

Eenvoudig alle beschikbare parkeerplaatsen rondom het vliegveld vergelijken en direct eenvoudig reserveren. Enkel betrouwbare parkeeraanbieders tegen de beste prijs, kijk snel op vliegenenenparkeren.nl.

Hebt u nog andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op, via de mail:

info@safari-adventures.com of per telefoon: +31 (0)6 812 14 230

 

 

Wij wensen u een onvergetelijke (safari)vakantie,

 

safari-adventures_bottom logo by designer-dragonfly

 

 

 

Email mij deze pagina link.